Nawras Altaky & Dyar

zondag 04/07

zondag juli 4 2021 in Oosterpark Moon Stage, Amsterdam
Start: 13:30

Zoektocht naar een muzikale thuishaven met hoofdrol voor oud en klarinet

Al vanaf zijn vijftiende is Nawras Altaky onafscheidelijk van zijn oud, de midden-oosterse luit. Toen hij uit Syrië moest vluchten en in Nederland kwam te wonen, was hij een periode gescheiden van zijn instrument. Dit was een tijd waarin hij zich niet zichzelf voelde, zo vertelt hij in een interview aan 3voor12.

De hereniging kwam snel na een ontmoeting met Nizar Rohana en Haytham Safia, twee van de beste oudspelers van Nederland. Sindsdien doet hij niets anders meer. Hij speelde op verschillende festivals en hij is begonnen aan een studie compositie aan het Utrechts Conservatorium.

Via een optreden op de Parade ontmoette hij contrabassist Lucas Dols, waarmee hij, samen met Gino Bombrini (percussie) en Ghaeth Almaghoot (klarinet), de band Dyar oprichtte, wat Arabisch is voor “thuis.” Het afgelopen jaar kregen ze bekendheid met het #SOSMoria-lied, voor de gelijknamige campagne. Nawras Altaky trad ook op voor de vluchtelingen in het kamp op Moria. Want dat is waar zijn muziek en die van Dyar voor staat: mensen zich weer mens laten voelen.

Waar?

Oosterpark Moon Stage