Over Amsterdam Roots

Ask me where I’m Local

Al 40 jaar komen heel veel verschillende mensen samen bij Amsterdam Roots Festival. Mensen uit de buurt, uit de stad, de omgeving, uithoeken van Nederland en daarbuiten. Mensen met allerlei leefstijlen, leeftijden en achtergronden. Mensen die nieuw zijn in de stad en mensen die er al hun hele leven wonen. Iedereen is welkom en geniet samen van Amsterdam Roots Festival.

Via muziek, circus, dans, theater, gesprekken en spoken word vertellen artiesten hun verhaal over hun ‘roots’. Amsterdam Roots maakt een plek voor tradities en ontwikkelingen uit de hele wereld, maar ziet ook wat er dicht bij huis allemaal gebeurd. Nieuwe generaties dienen zich aan voor wie het vanzelfsprekend is wortels op verschillende plekken te hebben en hun roots te verwerken in hun kunst. Via muziek, circus, dans, theater en gesprekken kunnen onze artiesten hun verhaal vertellen in een omgeving waarin ieder zich vrij en veilig voelt zichzelf te zijn.

Geschiedenis

Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, en vernieuwende samenwerkingsverbanden. In 1983 vond eerste editie plaats in de Melkweg, onder de naam “Africa Roots Festival’. Veel artiesten die een miljoenenpubliek in Afrika hadden en weinig bekendheid hadden in Europa traden hier op: Franco & OK jazz, Fela Kuti, King Sunny Adé, Salif Keita, Manu Dibango en Youssou N’dour.

In het kader van Amsterdam Culturele Hoofdstad in 1987 vond de Amsterdam Roots Meeting ’87 plaats: een grootschalig festival op verschillende locaties met muziek niet alleen uit Afrika, maar uit alle windstreken. Hieruit ontstond het eerste World Roots Festival: een muzikale wereldreis langs de meest uiteenlopende culturen en muziekstijlen.

In tien jaar World Roots ontwikkelde het festival zich verder en sloten zich nieuwe zalen en theaters aan. Naast de Melkweg werden er o.a. concerten in het Concertgebouw en het Vondelpark georganiseerd. In 1998 werd besloten het programma van World Roots Festival en het programma Sugar & Spice van het Holland Festival en het Tropentheater samen te laten gaan in Amsterdam Roots Festival. Sindsdien vindt Amsterdam Roots Festival jaarlijks plaats in verschillende zalen en theaters en wordt het groots afgesloten met Roots Open Air in het Oosterpark.

In 2017 werd de opzet van Amsterdam Roots uitgebreid, van een wereldmuziekfestival naar een multidisciplinair festival met naast muziek ook circus, dans, theater en programma’s die meer context bieden. Al deze verschillende kunstvormen vullen elkaar aan en vergroten de impact. Op die manier kunnen wij de diversiteit van verhalen recht doen en brengen we nieuwe ervaringen naar een breder publiek. Amsterdam Roots richt zich op kunstvormen die muzikaal en fysiek zijn en het publiek verbinden zoals muziek, dans en circus en op kunstvormen die verhalen vertellen, bewustwording en gesprek stimuleren zoals theater, storytelling, spoken word en verdiepingsprogramma’s.

"The Dutch capital boasts a number of music festivals but none as long-standing, socially inclusive and friendly as Amsterdam Roots (…)” - Jo Frost, Songlines Magazine

Lees het hele artikel uit Songlines Magazine, issue #154, January/February 2020