El Khat

zondag 04/07

zondag juli 4 2021 in Oosterpark World Stage, Amsterdam
Start: 13:45

Melancholische psychedelica uit de Jemenitisch-Israëlische DYI-scene

Na vijf jaar eerste cellist te zijn geweest in het Jerusalem Andalucian Orchestra, besloot Eyal El Wahab dat het tijd was om op zoek te gaan naar zijn roots. Hij nam de tijd om de cultuur van zijn grootouders te leren kennen, die in de jaren ’50 van Jemen naar Israël waren geëmigreerd.

Tijdens deze periode werd hij blootgesteld aan traditionele Jemenitische muziek en kwam zijn wereld op zijn kop te staan. Naast de Arabische taal begon hij zichzelf het bouwen van instrumenten te leren, en daaruit is El Khat ontstaan. De muziek van deze inmiddels vierkoppige Israëlische band, met leden uit Polen, Marokko en Irak, is geïnspireerd door de muziek en DIY-attitude die Eyal zo aanspreekt in de Jemenitische cultuur.

De bandnaam verwijst naar Qat-bladeren, een stimulerend middel dat in de Jemenitische cultuur veel gekauwd wordt, en die temidden van ontworteling en ellende toch voor verbroedering en afleiding zorgt. Dat geldt ook voor de muziek van El Khat: melancholisch en een tikje psychedelisch, maar bovenal verbindend.

Waar?

Oosterpark World Stage