Rootszoekers

Stamboomonderzoek meets storytelling

Om de rijke, superdiverse roots van Nederlanders in beeld te brengen hebben we in 2019 Rootszoekers gelanceerd, een platform op het snijvlak van stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling.

Als gevolg van Covid -19 hebben het Rootszoekersproject 2020 uit moeten stellen. Komend najaar zullen de nieuwe Rootszoekers in de archiven duiken en hun familiegeschiedenis uitpluizen. Stay tuned voor meer informatie over de verhalen die zij vinden.

De deelnemers van het eerste Rootszoekers traject in 2019 waren Charo Durán, Rachel Rumai en Fiona Kelatow. Ze zijn samen met researchers van het CBG op zoek gegaan naar aanknopingspunten in hun familiegeschiedenis. Ze werden geholpen bij het structureren van het materiaal dat zij van hun familie overgeleverd hebben gekregen. Op basis van de verhalen die ze ontrafelden, hebben ze ieder een korte performance gemaakt.

Tijdens de openingsavond van Amsterdam Roots Festival 2019 in Pakhuis de Zwijger hebben Charo Durán, Rachel Rumai en Fiona Kelatow hun nieuwe stukken gepresenteerd. Daarnaast spraken we over het Rootszoekers traject. Wat betekent identiteit? Hoe belangrijk is het om je roots te kennen en hoe verwerken kunstenaars die roots in hun werk? Roots en identiteit, je thuis voelen of je thuis claimen.

Rachel Rumai is verhalenverteller en schrijfster. Tijdens het Rootszoekers traject ging zij op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis, met wortels in Venezuela en Curaçao.

rachelrumai.com

Fiona Kelatow is afgestudeerd als Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle. Zij is werkzaam als theatermaker en theaterdocent en werkt voor culturele instellingen zoals de interdisciplinaire leerlijn Kunst is Dichterbij dan je Denkt (KIDD), jeugdtheatergezelschap BonteHond en het Scheepvaartmuseum. Fiona ging als Rootszoeker op zoek naar haar roots in voormalig Nederlands-Indië en de Molukken.

fionakelatow.com

Charo Durán is zangeres en actrice. Door middel van haar stem deelt ze met de wereld wat er in haar hart leeft. In het Rootszoekers project ging Charo op zoek naar het verhaal van haar (voor)ouders, in Bolivia en Nederland.

zangschoolcanto.nl