In dit nieuwsitem nemen we je mee in de verhalen die worden verteld door één van onze favoriete disciplines: theater. De internationale optredens van dit jaar brengen nieuwe en verrassende vormen en inhoud met zich mee. Wat kun je verwachten tijdens Amsterdam Roots op het gebied van theater?

En omdat we zo enthousiast zijn over ons mooie programma, geven we deze week kaartjes weg voor optredens in het TapasTheater en bij CC Amstel! Wil je weten hoe je kans maakt? Lees het onderaan deze blog.

What if your mother tongue is forbidden to speak?
Theatermaker Sipan Sezgin Tekin groeide op in een Koerdische familie die haar cultuur moest verbergen, net als vele andere Koerden in Turkije. Hierdoor werd hij het Koerdisch nooit helemaal machtig. Toch voelt hij zich sterk verbonden met de taal van zijn familie. In zijn voorstelling ‘King of snake’ neemt Sipan je mee in de zoektocht naar de relatie tussen taal en mens – wat er gebeurt wanneer je een taal niet spreekt of begrijpt, maar wel kan zien en voelen. Bekijk deze voorstelling om 19.00 tussen 1 en 3 juli in het TapasTheater.

The hidden history of the African at the Tsar’s court
Saron Tesfahuney maakt theater vanuit Afrikaans perspectief, als broodnodig tegenwicht tegen de eurocentrische geschiedschrijving. Zij vertelt het verhaal van een jongen uit een adellijke familie uit Centraal Afrika, die op zijn achtste levensjaar gekidnapt door de Ottomanen en eindigt op het Russische hof. In haar theaterstuk ‘Negus of Peter the Great’, reconstrueert Saron de verzwegen geschiedenis van zijn afkomst en vaderland. Wees erbij in het TapasTheater tussen 1 en 3 juli, start om 19.00!

What if… I don’t exist? My body is neither male, nor female
In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen. Geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de reguliere definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf. Zo nestelde er zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen Hendrickx. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? Marleen verkent deze prangende vraag tijdens haar voorstelling in het TapasTheater tussen 1 en 3 juli, start om 19.00.

Not a sweet story about equality, but about being allowed to be yourself
De Stal van Dingo is een internationaal opererend gezelschap rond de Turks-Nederlandse maker Ilgin Abeln. Door middel van speels locatietheater nemen ze onderwerpen als nationalisme en migratie onder de loep, aan de hand van absurde en herkenbare situaties. De voorstelling ‘Alsof je thuis bent’ vertelt het migratieverhaal van Turken naar Nederland en wordt gratis gespeeld op (markt)pleinen in Zuidoost, Noord, Oost en West.

Immersive experience of music and stories from the African diaspora of Curacao
In Voices from Letters komt het verleden van de rijke muzikale traditie van Curaçao tot leven. Een tijdgeest die het eiland overstijgt vormt de basis van de voorstelling ‘Imershon’, te zien op 29 juni in het CC Amstel. Chatlein en zijn band mengen Afro-Curaçaose geluidsfragmenten met muziek, verhalen en improvisaties en brengen zo “een ode aan onze voorouders, onze taal en al haar magie”.

Circus Stage
Op zondag 3 juli tijdens het Open Air festivals is er verschillende disciplines samen tijdens een divers, kwalitatief programma waarin je kunt genieten van circus acts, acrobatiek, straattheater en hedendaagse dans. Te zien zijn onder andere de ‘free-running’ show van Saïd Mouhssine, de explosieve trucs en creatieve behendigheid op hiphop beats van Simple Cypher, het acrobatische performance van Cal & Sam en nog veel meer verrassende acts!

Winactie
Wie jarig is trakteert! Deel met ons jouw leukste herinnering aan Amsterdam Roots Festival en maak kans op een vrijkaartje voor 2 voorstellingen in Tapastheater op 2 juli of de voorstelling Voices from Letters in CCAmstel op 29 juni. Mail jouw herinnering voor 28 juni naar info@amsterdamroots.nl