Amsterdam Roots - 40 jaar

Danka van Dodewaard
Algemeen & artistiek directeur Amsterdam Roots Festival

Amsterdam Roots organiseert culturele activiteiten over roots en identiteit, met Amsterdam Roots Festival als hoogtepunt in het jaar. Via muziek, gesprekken, dans, theater en spoken word laten we kunstenaars, makers en denkers hun persoonlijke verhaal vertellen.

Na twee jaar aangepaste festival edities wegens corona, kon Amsterdam Roots in 2022 in volle glorie haar 40-jarig jubileum vieren. Doel was om Amsterdam en al haar bewoners uit te nodigen en dit feest samen te vieren en elkaar te ontmoeten bij de vele bijzondere programma’s door de hele stad. Naast ‘Roots Open Air’ in het Oosterpark en programma’s bij vaste partners als Bimhuis, Muziekgebouw aan het IJ en Tapas Theater, presenteerden we een aantal nieuwe programma’s zoals het muziekprogramma ‘Roots in Zuidoost’ en het locatietheater van Stal van Dingo dat in 4 verschillende stadsdelen te zien was.

Zo maken we zowel ruimte voor creativiteit en artistieke expressie, als voor meerstemmigheid en verbinding in een tijd waarin polarisatie mensen uit elkaar dreigt te drijven. Geen verhaal is immers hetzelfde. En in verhalen, die in de kern raken aan universele menselijke waarden, herkennen we onszelf en vergroten daarmee ook ons begrip en vaak ook sympathie voor de de ander.
De concepten roots, cultuur en identiteit zijn continu in beweging. Je kunt ze niet gemakkelijk in een hokje stoppen en alleen maar op één manier bekijken. Daarom programmeren we multidisciplinair en werken we graag met zoveel mogelijk verschillende mensen samen. Zo bieden we een podium voor de meest uiteenlopende artiesten en verhalen. We proberen een omgeving te creëren waarin ieder welkom is en zich vrij en veilig voelt zichzelf te zijn, en op die manier bij te dragen aan een inclusieve maatschappij.

Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een cultureel divers publiek. Roots heeft sinds de allereerste editie veel transities doorgemaakt. Van het “Africa Roots Festival” in de Melkweg, met focus op artiesten en muziek uit Afrika, naar het gratis toegankelijke “World Roots Festival met muziek uit alle delen van de wereld, en sinds 1998 het “Amsterdam Roots Festival” dat geëvolueerd is tot een multi- en interdisciplinaire festival met een mix van internationale artiesten en (jonge) makers uit Nederland. Sinds 1983 is het festival in zijn verschillende verschijningsvormen uitgegroeid tot een van Nederlands meest toonaangevende multidisciplinaire festivals.

Dankbaar

Amsterdam Roots Festival is heel dankbaar voor de terugkeer van publiek en artiesten naar de verschillende theaters en podia, waarmee de wederopbloei van het culturele leven werd afgetrapt. Op de festivallocaties zijn bijzondere prestaties geleverd die onmogelijk waren geweest zonder de steun van de subsidiënten, de vele partners, particuliere vrienden en fondsen, en niet te vergeten het fantastische Roots team en het bestuur van Amsterdam Roots.

Het Amsterdam Roots Festival bestaat 40 jaar en prijst zich gelukkig. Er zijn tijdens dit festival – net als tijdens voorgaande edities – vele bruggen gebouwd tussen verschillende generaties, genres en culturen.