Festival Opening: 40 jaar Amsterdam Roots Festival

dinsdag 28/06

dinsdag juni 28 2022 in New Metropolis Zuidoost, Amsterdam
Start: 20:30

Dit jaar bestaat Amsterdam Roots Festival 40 jaar. Begonnen in 1983 in de Melkweg als Africa Roots Festival zijn we getransformeerd naar een performing arts festival op verschillende locaties in de stad. Transformatie is ook het thema van onze jubileumeditie. We werpen een blik op de transformatie van het festival, maar ook op de transformatie van onze samenleving. De sociale ongelijkheid is gegroeid, tegelijkertijd is het besef over ongelijke kansen en behandeling enorm toegenomen. De laatste jaren wordt de roep om transformatie, de roep om rechtvaardigheid ook steeds luider.

Amsterdam Roots Festival ijvert al 40 jaar om de horizon van bezoekers te verbreden door kunst uit alle delen van de wereld te brengen. Aanvankelijk muziek, maar de laatste jaren ook toneel, circus, spoken word en debat. Tijdens deze jubileumeditie wil Amsterdam Roots samen met artiesten, sprekers en publiek onderzoeken hoe muziek, verhalen en kunst een rol kan spelen in bewustwording en maatschappelijke transformaties. Wat kan kunst hier betekenen? Hoe kan het inspireren en kan verbeelding positieve transformatie teweegbrengen?

In New Metropolis Zuidoost openen we op 28 juni het festival waarbij we kort terugblikken op 40 jaar Roots. We presenteren het festivalthema ‘transformatie’ en enkele sneak previews uit het festivalprogramma.

Zo is er deze avond een fragment uit de performance van Saron Tesfahuney, wiens voorstelling tijdens het festival in Tapastheater te zien zal zijn. Vanuit Eritrees perspectief vertelt zij het ongelofelijke verhaal van de overgrootvader van Pushkin, een Afrikaan die als kind gekidnapt werd en aan het hof van Peter de Groot belandde. 

Ook blikken we terug met Frans Goossens, de initiator van het festival en van 1983 tot en met 2016 Amsterdam Roots festival leidde. Hij gaat in gesprek met muzikant en oprichter van Fra Fra Sound Vincent Henar.

Samen met architect, onderzoeker en urbanist Wouter Pocornie kijken we vooruit: op welke manier kan kunst en cultuur bijdragen aan de transformatie van de stad, en specifiek de Bijlmer? 

We sluiten de avond af met een korte optreden van Bahghi, een jonge singer songwriter uit Amsterdam wiens liedjes vieren het leven en de magie van het bestaan. Zij zal donderdag 30 juni tijdens Roots in Zuidoost een concert geven in New Metropolis ZO.

De avond wordt gepresenteerd door Jennifer Muntslag, die sinds 2012 regelmatig modereert en host is op Amsterdam Roots.  

  • Jennifer Muntslag: artiest, actrice en moderator 
  • Frans Goossens: oprichter en oud-directeur Amsterdam Roots
  • Wouter Pocornie: architect, stedenbouwkundige en onderzoeker
  • Saron Tesfahuney: actrice en theatermaker
  • Bahghi: singer songwriter
  • Vincent Henar: muzikant en oprichter van de Multi Music Federation 

Waar?

New Metropolis Zuidoost