De stad in transitie

zondag 03/07

zondag juli 3 2022 in Solar stage ROOTS & VERDIEPING, Amsterdam
Start: 17:30

De stad in transitie

De culturele ruimte van de stad kan gezien worden als een laboratorium om nieuwe, meer rechtvaardige vormen van samenleven te onderzoeken. Welke mogelijkheden zijn er in het Amsterdam van 2022 om deze ruimte te blijven bevechten? Hoe kan cultuur een middel zijn om gentrificatie tegen te gaan, in plaats van haar alleen in de hand te werken? En welke rol speelt Roots daarin? Op basis van deze vragen gaan we in gesprek met Najah Aouaki en Mokum Kraakt. Het zijn beiden vertegenwoordigers van initiatieven voor een inclusievere stad. Hun aanpak kent echter ook aanzienlijke verschillen. Op 3 juli bespreken we in het Oosterpark hoe de stad er nu voor staat en op welke manier zij streven naar verandering. Ook horen wat ze vinden van elkaars projecten.

Mokum Kraakt is een verenigd kraakcollectief bestaande uit Hotel Mokum, de Kinderen van Møkum en andere kraakgroepen. Ze zijn sinds 10 maart gevestigd in de Kinkerstraat in een leegstaand winkelpand, Nicole. In Nicole heeft Mokum Kraakt een vrijplaats gecreëerd voor goedkope cultuur, voor kunst, autonomie en alternativiteit gesticht, waar discussies en ontmoetingen zullen plaatsvinden. Mokum Kraakt eist radicale verandering: toegankelijke, leefbare en betaalbare woonruimte. Voor een eerlijke en vrije stad.

Najah Aouaki is een econoom en urban strateeg voor creatieve en inclusieve steden. Ze ontwikkelt strategieën en innovatieve projecten die erop gericht zijn om het hedendaagse economische paradigma en de manier waarop we onze toekomst willen inrichten uit te dagen: van het initiëren van culturele projecten, organiseren van initiatieven binnen gemeenschappen tot het ontwikkelen van strategisch beleid.

Waar?

Solar stage ROOTS & VERDIEPING