


‘Onbeperkt Feest’ nu ook online!
Een groep van tien toonaangevende festivals; Awakenings, Amsterdam Open Air, Oerol, Bevrijdingspop Haarlem, Wonderfeel, Milkshake, Paaspop, De Opwekking, Amsterdam Roots Festival en STRAF_WERK, nemen het voortouw in het toegankelijk maken van de festivalsector. Dit doen zij door als koplopers aangesloten te zijn bij de ‘Onbeperkt Feest’-belofte, een initiatief van HandicapNL en Green Events, gelanceerd tijdens ADE Green op 21 oktober. Naast het uitspreken van de belofte, zetten zij concrete stappen richting een toegankelijke festivalwereld. Wat zij gaan doen lees je op de nieuwe website www.onbeperktfeest.nl.
Een nieuwe beweging in de sector
De samenwerking met de koplopers werd op 21 oktober tijdens ADE Green in het bijzijn van festivalorganisatoren gelanceerd en in ontvangst genomen door voorvechter voor toegankelijkheid en Tweede Kamerlid Lucille Werner.
HandicapNL en Green Events jagen met Onbeperkt Feest een nieuwe beweging in de festivalsector aan. Alle kennis die wordt opgedaan in het programma, wordt via het Green Events platform gedeeld met de hele sector, zodat elke organisator gemotiveerd wordt de stap naar toegankelijkheid zelf te gaan zetten. “Het onderwerp toegankelijkheid staat nog in de kinderschoenen voor veel Nederlandse organisatoren. Er is op dit moment een gemis aan bewustwording en goede voorbeelden. Door samenwerking en kennisdeling gaan we versneld verandering brengen op dit vlak in de sector,” vertelt Lyke Poortvliet, mede-eigenaar van Green Events.
Kelamo Masali, organisator van Straf_Werk Festival, werkt al sinds de pilot samen met HandicapNL en licht toe: “Wat blijkt? Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken: quick wins. We willen onze bezoekers én collega-organisatoren graag bewust maken van de mogelijkheden. Voor ons eigen festival ligt de focus op het rolstoeltoegankelijk maken en op het creëren van een fijne prikkelarme ruimte.”
Aansluiten bij Onbeperkt Feest
De lancering op 21 oktober met de koplopers was een geweldige start en vanaf nu gaan we aan de slag! Voor festivalorganisatoren die ook geïnteresseerd zijn in het toegankelijk maken van zijn/haar festival zijn er twee opties om je aan te sluiten bij Onbeperkt Feest: als koploper of als supporter. Wil je hierover meer weten, ga dan naar de nieuwe website www.onbeperktfeest.nl en neem contact op via de site.

KETI KOTI TAFEL
Op 1 juli is het Keti Koti (ook wel Dia di Abolishon). Hier herdenken we de afschaffing van de slavernij in Nederland. Vijftien jaar geleden startte Mercedes Zandwijken de eerste Keti Koti Tafel waar inmiddels al meer dan 15.000 mensen aan hebben deelgenomen. Tijdens de Keti Koti Tafel zitten de deelnemers aan lange tafels tegenover elkaar en eten gezamenlijk een maaltijd. De maaltijd bestaat uit voedsel dat werd gegeten door voormalig tot slaaf gemaakten. Symbolische handelingen, treur- en vrijheidsliederen en rituelen structureren het samenzijn.
De Keti Koti Tafel is een ‘invented tradition’ geïnspireerd op de Joodse Seider Tafel en omvat enkele vaste rituelen die de betekenis van de tafel en de handelingen uiteenzetten. Het thema van de tafel wordt steeds aangepast aan de specifieke context en behoefte. De ervaring is dat door deel te nemen aan een Keti Koti dialoog hierdoor het bewustzijn over de hedendaagse gevolgen van de slavernijgeschiedenis toeneemt en er meer wederzijdse compassie en empathie ontstaat.
Twee dagen na Keti Koti, op Roots Open Air, zullen Mercedes Zandwijken en haar partner en mede-oprichter Machiel Keestra het verdiepingsprogramma openen. Zo wordt het kokosolieritueel uitgevoerd op het veld naast de Solar Stage, dat ook de Keti Koti Tafelceremonie opent. We smeren elkaars polsen in met kokosolie om de pijn die we in het heden en het verleden voelen weg te wrijven. Tegelijkertijd worden treur- en bevrijdingsliederen gezongen door het koor Fri Ye-Ye. We vervolgen de openingsceremonie op de Solar Stage, waar de oprichters van de Keti Koti Tafel in gesprek gaan over het herdenken en het transformeren van tradities.
Mercedes Zandwijken
Mercedes is initiatiefneemster en de drijvende kracht in de organisatie. Ze organiseert en faciliteert Keti Koti (Dialoog)Tafels. Daarnaast richt ze, verspreid door het land, Keti Koti dialoogtafel Communities op en traint hen in het organiseren en faciliteren van Keti Koti Tafels.
Machiel Keestra
Machiel is mede-initiatiefnemer van het concept van de Keti Koti Tafel, en facilitator van de Keti Koti (Dialoog)Tafels. Als filosoof is hij verbonden aan de het instituut voor interdisciplinaire studies aan de UVA en Diversity Officer in het Department of Science’s van de UvA.

In dit nieuwsitem nemen we je mee in de verhalen die worden verteld door één van onze favoriete disciplines: theater. De internationale optredens van dit jaar brengen nieuwe en verrassende vormen en inhoud met zich mee. Wat kun je verwachten tijdens Amsterdam Roots op het gebied van theater?
En omdat we zo enthousiast zijn over ons mooie programma, geven we deze week kaartjes weg voor optredens in het TapasTheater en bij CC Amstel! Wil je weten hoe je kans maakt? Lees het onderaan deze blog.
What if your mother tongue is forbidden to speak?
Theatermaker Sipan Sezgin Tekin groeide op in een Koerdische familie die haar cultuur moest verbergen, net als vele andere Koerden in Turkije. Hierdoor werd hij het Koerdisch nooit helemaal machtig. Toch voelt hij zich sterk verbonden met de taal van zijn familie. In zijn voorstelling ‘King of snake’ neemt Sipan je mee in de zoektocht naar de relatie tussen taal en mens – wat er gebeurt wanneer je een taal niet spreekt of begrijpt, maar wel kan zien en voelen. Bekijk deze voorstelling om 19.00 tussen 1 en 3 juli in het TapasTheater.
The hidden history of the African at the Tsar’s court
Saron Tesfahuney maakt theater vanuit Afrikaans perspectief, als broodnodig tegenwicht tegen de eurocentrische geschiedschrijving. Zij vertelt het verhaal van een jongen uit een adellijke familie uit Centraal Afrika, die op zijn achtste levensjaar gekidnapt door de Ottomanen en eindigt op het Russische hof. In haar theaterstuk ‘Negus of Peter the Great’, reconstrueert Saron de verzwegen geschiedenis van zijn afkomst en vaderland. Wees erbij in het TapasTheater tussen 1 en 3 juli, start om 19.00!
What if… I don’t exist? My body is neither male, nor female
In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen. Geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de reguliere definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf. Zo nestelde er zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen Hendrickx. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? Marleen verkent deze prangende vraag tijdens haar voorstelling in het TapasTheater tussen 1 en 3 juli, start om 19.00.
Not a sweet story about equality, but about being allowed to be yourself
De Stal van Dingo is een internationaal opererend gezelschap rond de Turks-Nederlandse maker Ilgin Abeln. Door middel van speels locatietheater nemen ze onderwerpen als nationalisme en migratie onder de loep, aan de hand van absurde en herkenbare situaties. De voorstelling ‘Alsof je thuis bent’ vertelt het migratieverhaal van Turken naar Nederland en wordt gratis gespeeld op (markt)pleinen in Zuidoost, Noord, Oost en West.
Immersive experience of music and stories from the African diaspora of Curacao
In Voices from Letters komt het verleden van de rijke muzikale traditie van Curaçao tot leven. Een tijdgeest die het eiland overstijgt vormt de basis van de voorstelling ‘Imershon’, te zien op 29 juni in het CC Amstel. Chatlein en zijn band mengen Afro-Curaçaose geluidsfragmenten met muziek, verhalen en improvisaties en brengen zo “een ode aan onze voorouders, onze taal en al haar magie”.
Circus Stage
Op zondag 3 juli tijdens het Open Air festivals is er verschillende disciplines samen tijdens een divers, kwalitatief programma waarin je kunt genieten van circus acts, acrobatiek, straattheater en hedendaagse dans. Te zien zijn onder andere de ‘free-running’ show van Saïd Mouhssine, de explosieve trucs en creatieve behendigheid op hiphop beats van Simple Cypher, het acrobatische performance van Cal & Sam en nog veel meer verrassende acts!
Winactie
Wie jarig is trakteert! Deel met ons jouw leukste herinnering aan Amsterdam Roots Festival en maak kans op een vrijkaartje voor 2 voorstellingen in Tapastheater op 2 juli of de voorstelling Voices from Letters in CCAmstel op 29 juni. Mail jouw herinnering voor 28 juni naar info@amsterdamroots.nl

Samen strijden voor sociale rechtvaardigheid!
Terwijl door de corona pandemie en het toeslagenschandaal sociale ongelijkheid meer bloot kwam te liggen, kregen ook veel sociale rechtvaardigheidsbewegingen een groter draagvlak. Aan de ene kant winnen populistische, extreemrechtse politici terrein, maar aan de andere kant is er gelukkig ook meer bondgenootschap onder voorstanders van een sociaal-, cultureel- en klimaatrechtvaardige wereld.
Op zondag 3 juli gaan we bij het Solar Stage in het Oosterpark in gesprek met een aantal van organisaties die strijden voor sociale rechtvaardigheid. Zo gaan we in gesprek met Jelle Zijlstra van Oy Vey Acts en Jerry Afriyie, oprichter van o.a. de Nationale Dag van Empathie over hoe dit draagvlak is gecreëerd en hoe we dit kunnen vasthouden.
Sprekers:
Jelle Zijlstra (hij/hem) is een activist en community organizer die werkt voor Greenpeace Nederland. Jelle is opgeleid als theaterregisseur en heeft gewerkt aan talloze maatschappelijke theaterprojecten. Hij is ook een van de mede-oprichters van Oy Vey Acts.
Jerry Afriyie (hij/hem) Jerry Afriyie is dichter, opiniemaker en mensenrechtenactivist en zet zich voornamelijk in tegen racisme en discriminatie. Hij is mede-oprichter van onder andere Stichting Nederland Wordt Beter en de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Daarnaast is Jerry mede-initiatiefnemer van de Nationale Dag van Empathie op 3 mei.

Amili @ Amsterdam Roots Festival 2019
Amsterdam Roots Festival & het Amarte Fonds zijn op zoek naar artiesten die op de eerste editie van Roots in Zuidoost willen spelen!
Deadline aanmelden: 31 mei 2022
Ben jij muzikant en wil je optreden tijdens de eerste editie van Roots in Zuidoost? Dan is dit je kans. Voor dit programma van het Amarte Fonds en Amsterdam Roots Festival zijn we op zoek naar nieuwe geluiden uit Amsterdam en omgeving. Artiesten met een duidelijke link met Zuidoost maken extra kans!
Roots in Zuidoost vindt plaats op 30 juni 2022 op vier binnenlocaties en een buitenpodium. Bij OSCAM, Local Wave, Foundation Amsterdam HipHop Academy, New Metropolis Zuidoost, Poortstage en een outdoor stage op het plein van Hoekenrode (naast metrohalte Bijlmer Arena) zijn de hele avond performances te zien. Het programma bevat naast concerten ook live Q&A’s met de artiesten.
Upload je voorstel vóór 1 juni via dit formulier.
De uitslag van de selectie is 15 juni bekend. Wat kun je verwachten?
– Een fee van €270 per artiest in de groep
– Een optreden op een van de podia
– Productieondersteuning voor de uitvoering
Lees hier meer over Amsterdam Roots Festival en Amarte Fonds

Het allereerste Amsterdam Roots Zine (2021) onderzoekt via beeldende kunst en teksten het thema kwetsbaarheid, met bijdragen van We Sell Reality, Massih Hutak, Zaïre Krieger, Toni Giselle Stuart, Kourosh, Paulami Joshi, Suhua Yang en Zeloot. Kunstenaar Michiel Schuurman heeft het zine vormgegeven.
Wat gebeurt er als we die kwetsbaarheid wel laten zien en omarmen? Bij onszelf, maar ook bij anderen? Deze vraag vergt heel wat moed, want hoe stel je je kwetsbaar op? En hoe geef je ruimte voor andermans kwetsbaarheid? Is het bijvoorbeeld nodig om onze communities en ontmoetingsplekken veiliger te maken?
Amsterdam Roots Zine (limited edition 2021) kost €7,50 en is verkrijgbaar op de Amsterdam Roots Locaties en bij Athenaeum boekhandel. Het is ook online te bestellen voor €10 inclusief verpakkings- en verzendkosten. Als u voor €20 of meer doneert aan Amsterdam Roots ontvangt u het Zine gratis.

‘Kwetsbaarheid’ benaderd vanuit verschillende perspectieven en kunstvormen
Van 30 juni tot en met 4 juli presenteert Amsterdam Roots Festival op verschillende locaties door de stad een multidisciplinair en hybride verdiepingsprogramma met film, kunst, poëzie, gesprekken en performances van jonge makers en denkers. Samen met partners Poetry Circle, Framer Framed, We Sell Reality, Aralez, Sites of Memory, en TapasTheater verkent Amsterdam Roots Festival een breed palet aan visies, creaties en ervaringen.
Het programma staat dit jaar in het teken van kwetsbaarheid, een fenomeen dat door middel van zeepbellen is weergegeven in het festivalbeeld. Kwetsbaarheid lijkt in schril contrast te staan met de verharding, het conflict en de gevaren van deze periode; we doen als mens dan ook graag ons best om onze kwetsbaarheid te verbergen. Dit doen we naar elkaar, maar ook op maatschappelijk niveau. Liever wekken we de illusie van kracht en onbreekbaarheid. Wanneer het recht van de sterkste geldt, kan echte kwetsbaarheid tonen gênant voelen, en zelfs onveilig zijn. Want hoe stellen we ons eigenlijk kwetsbaar op naar de ander? En kunnen we onze communities en ontmoetingsplekken veilig(er) maken om kwetsbaar te zijn? En welke rol speelt kwetsbaarheid in creativiteit? Op Amsterdam Roots 2021 willen we kwetsbaarheid gebruiken om weer nieuwsgierig naar elkaar te worden en deze vragen vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken. Hou de website in de gaten voor meer informatie over het verdiepingsprogramma.

João Selva groeide op in Rio de Janeiro en is daarna de hele wereld over gereisd met zijn muziek. Sindsdien is hij teruggekeerd naar de Samba meets soul-jazz vibes van zijn jeugd. Het is een antwoord op de schrijnende politieke situatie in zijn vaderland, en op veel andere plekken in de wereld; João wil door middel van een mix van funk, soul, jazz, en alles wat Brazilië te bieden heeft een hoopvol geluid laten klinken. Je ziet hem op vrijdag 2 juli om 19:30 en om 22:00 in het Bimhuis.
Tickets zijn nu te koop via de site van het Bimhuis.

Amsterdam Roots Festival gaat dit jaar plaatsvinden van 30 juni tot en met 4 juli, met Roots Open Air in het Oosterpark als spetterende afsluiter! Mét publiek, dus. Hoewel we hopen dat de coronacijfers in juli genoeg gedaald zijn om iedereen een relatief zorgeloze festivalervaring te bieden, blijft het nog even spannend. Hoe dan ook zullen we bepaalde dingen anders moeten aanpakken dan jullie van ons gewend zijn.
Zo zullen we, in verband met de extra logistieke kosten, een kleine entreeprijs vragen. Je kunt daarbij kiezen uit drie tijdslots gedurende de dag. Ook zullen we je waarschijnlijk vragen om bij de ingang een negatief testbewijs te laten zien. Wij doen in ieder geval ons best om ons festival zo laagdrempelig mogelijk te houden, zonder daarbij jouw veiligheid uit het oog te verliezen. Zien we je dan?
Follow Me